Dekontaminasyon (arındırma) sistemleri nedir?
Dekontaminasyon üniteleri, genellikle “Dekon” ünitesi olarak adlandırılmaktadır ve özellikle kimyasal, biyolojik, nükleer kirleticileri uzaklaştırmak için kullanılan taşınabilir veya sabit duş üniteleridir. Personelin çalışmaları sırasında maruz kalabilecekleri zararlı kirleticilerden yeterince temizlenmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu tip serpinti maruziyetlerinde ilk müdahale olarak canlıların, araç ve ekipmanların ve çevrenin arındırılması (dekontamine edilmesi) oldukça önem arz etmektedir. Özellikle insanlarda zararlı serpintilerin sağlık üzerinde kalıcı hasarlar oluşturmadan önce hızlıca vücuttan uzaklaştırılması çok önemlidir.
Bu tip kirliliklerde kurumların ve müdahale biçimlerinin olay bölgesine olan uzaklıkları dikkate alınarak bazı tehlikeli bölge sınıflandırmaları yapılmıştır. Dekontaminasyon ünitesinin yanı sıra, diğer kişisel koruyucu donanım seçiminde de bu sınıflandırmalar dikkate alınır.
Sıcak bölge (Hot zone): Kirlenmenin olduğu ve en yoğun hissedildiği bölge burasıdır. Ülkemizde bu alanda yetkili kurumlar TSK ve AFAD ‘dır. Burada yürütülecek müdahale, tahliye, arındırma gibi faaliyetlerden sorumludurlar. Bu bölgede EN 943-1:2015 & EN 943-2:2002 Type 1a / 1b / 1c standardına sahip gaz sızdırmaz koruyucu elbiseler kullanılır. Burada kullanılacak dekontaminasyon ünitesi gibi ekipmanların hızlı müdahale için taşınabilir ve kolay kurulabilir olması önem arz etmektedir. Bu bölgeye kurulan ekipmanların bu nedenle de arındırma kapasiteleri sınırlıdır.
Ilık bölge (Warm zone): Serpintiye maruz kalanlara ilk tıbbi müdahalenin yapılacağı bölgedir. Lojistik ve dekontaminasyon yapılan ve TSK, AFAD ve Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Birimleri ‘nin ortak sorumluluk alanıdır. Bu bölgelerde sabit ya da taşınabilir tip, kolay kurulabilir ve yüksek kapasiteli dekontaminasyon sistemleri kullanılabilir. Dekontaminasyon sistemleri şişme ya da şişme olmayan çadırlar, temiz ve atık su depoları, enerji tedarik sistemleri ile donatılabilir. Çalışanlar tarafından kullanılan koruyucu elbiseler daha çok sıvı sızdırmazlık sertifikalarına sahip olur.
Soğuk bölge (Cold zone): Ilık bölgede triaj ve dekontaminasyonu tamamlanmış hastaların sevk edildiği tıbbı müdahale bölgeleridir. Sağlık Bakanlığı ‘nın bölge ve şehir ölçeğinde belirlediği KBRN referans hastaneleri bu olaylarda kullanılması için yetkilendirilmişlerdir. Hastanelerde genelde daha yüksek kapasiteli sabit tip dekontaminasyon sistemleri bulunmaktadır. Bu bölgelerde kullanılan koruyucu elbiseler tek kullanımlık tulum şeklinde steril ve/veya sıvı-partikül geçirmez olmaktadır. Koronavirüs salgınında da hastanelerde bu tip koruyucular kullanılmaktadır.
Dezenfeksiyon sistemleri
Firmamız en son olarak Covid-19 salgına yönelik tedbirlere destek olmak amacıyla geliştirdiği yeni insan dezenfekte dekontaminasyon ünitesi, insan üzerinde etkili bir temizleme sağlar ve bakteriyel / viral enfeksiyon risklerini azaltmaya yardımcı olur. Sağlık çalışanlarının koruyucu kıyafetlerini çıkarması esnasında kullanılmak üzere hastanelerde veya insan kalabalığının yoğun olduğu alışveriş merkezleri, işyeri, ofis ve binaların giriş / çıkışlarında kullanılabilir.
Ünite, kullanıcı tünele girdiğinde hiçbir yere dokunmadan sensörleri tarafından algılanarak otomatik olarak çalışır.
Dekontaminasyon 10 saniye boyunca devam eder. 10 saniyelik bir çalışma süresinden sonra, püskürtme nozulları püskürtmeyi durdurur ve kullanıcı kabinden çıkar.
Belirli bir oranda su ve dezenfektan çözeltisi karışımı ile doldurulmuş standart 40L, 316 kalite paslanmaz çelik deposu ile ünite, toplamda 100 dakika dekontaminasyon sağlar, bu da kişi başına 10 saniye dekontaminasyon baz alındığında, 600 kullanıcının tek depoyla dekontamine edilmesi anlamına gelir.
Ünitenin ana avantajı, dezenfektanlı suyu sis şeklinde püskürten özel nozulları sayesinde dekontaminasyon sırasında çok az bir su tüketimidir.
Ünitenin bir diğer avantajı ise çok çeşitli standart ve isteğe bağlı aksesuarlarla tasarımının özelleştirilebilir bir modüler yapısının olmasıdır. Tüm ürünlerimizde olduğu gibi bu yeni ürünümüz de 24 ay boyunca üretim ve işçilik hatalarına karşı garantilidir.
Yangın ve Güvenlik Dergisi 215. Sayı (Mayıs-Haziran 2020)
Yorum Gönder